Magento bemutatása

Pályafutásom során volt már dolgom jó pár webshoppal, végül aMagentopontosabban aMagento Community Editionmellett állapodtam meg, hogy miért? Mert mindent tud amire valaha szükségem lehet. Nézzük az előnyeit:
  • az első és legfontosabb a hatalmas tudás
  • egyszerű bővíthetőség
  • nagyon kultúrált admin felület
  • remek sablon kezelés
  • ingyenes
Persze semmi sincs ingyen, hatalmas tudással rendelkezik, de ehhez mérten robosztus is a rendszer. Az alaprendszer 328 táblát hoz létre magának az adatbázisban és körül-belül 60 megabyte a file-jainak a mérete, tehát nem mondható kicsinek. Az egyik virtuális szerveremen ami 1Ghz CPU-val 512Mb RAM-al rendelkezett eléggé betudott lassulni aMagentoadmin felület mikor összetettebb termékeket töltöttem fel. 2Ghz CPU-val 1Gb RAM-al viszont nagyon szépen muzsikál a rendszer.

Ezek után ha még érdekel minket aMagentoakkor nézzük a telepítés menetét.

Először is szedjük le a legfrissebb verziót, jelenleg ez az 1.5.0.1. Tömörítsük ki majd másoljuk fel a szerverünkre.

Miután felmásoltuk nyissuk meg  a böngészőnkben a felmásoltMagentot nálam például: http://localhost/magento/ ha minden rendben van a következő képernyő fogad minket, ahol elolvashatjuk a licence szerződést, és el is fogadhatjuk azt, és folytathatjuk a telepítést.

\"magento-install-1\"

A következő lépés a nyelv, időzóna és a pénznem beállítás, ez önmagáért beszél szerintem.

\"magento-install-2\"

A következő lépés a konfigurálás, illetve ha aMagentot úgy találja, hogy számára fontos mappákat nem tud írni, akkor szól és a konfigurálás előtt ezeket írhatóvá kell tennünk.

\"magento-install-3\"

Most jön a tényleges konfigurálás, adatbázis eléréseket, webshop eléréseket adhatunk itt meg.

\"magento-install-4\"

Az utolsó lépés az adminisztrátori fiók létrehozása.

\"magento-install-5\"

Mindennel végeztünk, itt még kapunk egy kulcsot, ezt mentsük el valahova mivel a későbbiekben még kellhet. Találunk 2 gombot ezen az oldalon, az egyik a webshopunk nyilvános felületére visz, a másik az adminisztrátori felületre.

\"magento-install-6\"

Webshopunk nyilvános felülete - Frontend.

\"magento-frontend\"

Webshopunk admin felületére itt léphetünk be.

\"magento-admin-login\"

Remélhetőleg mindenkinek ilyen gördülékenyen megy a telepítés, hamarosan megnézzük, hogyan szabhatjuk testreMagentowebshopunkat.